Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

Βαλσαμόλαδο ή Σπαθόλαδο

 (αληθινή ιστορία)
Ένα έλαιο από τη φύση που έσωσε τη ζωή της μητέρας μου από την κατάκλιση

Βαλσαμόχορτο
Πάνε χρόνια που είχα την μητέρα μου κατάκοιτη από τη νόσο  Αλτσχάιμερ και όπως ήταν αναμενόμενο παρ όλη τη φροντίδα που της παρείχαμε παρουσίασε μια κατάκλιση τόσο μεγάλη και βαθιά που φαινόταν το κόκαλο της σπονδυλικής της στήλης. Στο σπίτι επικρατούσε ένας φόβος και πανικός διότι μας ενημέρωσαν οι γιατροί ότι είναι πολύ πιθανόν να χαθεί από μόλυνση. Ήταν τότε που ο θείος μου ο Στεφανής μας πρότεινε να της κάνουμε εντριβές  με βαλσαμόλαδο και η πληγή της έκλεισε σε λιγότερο από ένα μήνα. Και φυσικά δεν ξανάνοιξε ποτέ.
 Ρώτησα το θείο μου που το αγόρασε και μου είπε όλη τη διαδικασία κατασκευής του καθώς σε μαγαζιά είναι δύσκολο εώς αδύνατον να βρεθεί. Η χρήση του είναι εξωτερική ( τοπικά με επάλειψη, συνιστάται ιδιαίτερα για δερματικές παθήσεις, όπως έρπη, εξανθήματα, ξηροδερμία, ψωρίαση, κνησμό, πάνω σε πληγές, ηλιακά και θερμικά εγκαύματα εκδορές και κατακλίσεις), εσωτερική ( το λάδι καταναλώνεται ωμό και η δοσολογία είναι 1 κουταλάκι του γλυκού πρωί και βράδυ πριν το φαγητό. Συνιστάται ιδιαίτερα για τη κολίτιδα, γαστρίτιδα, δυσπεψία, στομαχικούς πόνους, δυσκοιλιότητα και τις καούρες, πέρα από τις ηρεμιστικές του επιδράσεις) και ως αφέψημα ( συνιστάται σε χρόνιες πνευμονικές παθήσεις και το άσθμα). 
Επίσης είναι και εξαιρετικό καλλυντικό, ιδιαίτερα για ξηρά και ευαίσθητα δέρματα καθώς και για την ακμή. Ας προχωρήσουμε όμως στην παρασκευή του. 
Παρασκευή Βαλσαμόλαδου: 
Η παρασκευή του είναι απλή και το μόνο που θα χρειαστούμε είναι φρέσκα άνθη
Βαλσαμόλαδο

από το βαλσαμόχορτο και φρέσκο αγνό παρθένο ελαιόλαδο 
1) Ο μόνος τρόπος για να βρούμε φρέσκα λουλούδια είναι να μάθουμε να τα αναγνωρίζουμε και να τα μαζέψουμε
2) Κόβουμε μόνο τα άνθη και ποτέ δε ξεριζώνουμε το φυτό ώστε να του επιτρέπουμε να βγάλει νέα χωρίς να το καταστρέψουμε
3) Αφήνουμε για μια μέρα τον ανθό να μαραθεί 
4) Γεμίζουμε ένα βαζάκι με τα άνθη που μαζέψαμε 
5) Προσθέτουμε το ελαιόλαδο μέχρι να τα καλύψουμε
Το βαζάκι κατά προτίμηση να είναι σκούρο γιατί το λάδι έχει ευαισθησία στο φως. 
Το τοποθετούμε σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος και ανακινούμε κάθε μέρα.  Από τις πρώτες 3 ημέρες το λάδι αρχίζει να παίρνει το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα και σε 40 ημέρες είναι έτοιμο για χρήση. Τότε φιλτράρουμε το λάδι από τα άνθη και το τοποθετούμε σε νέο, επίσης σκουρόχρωμο βαζάκι. Διατηρείται για 6 μήνες αν το λάδι δεν είναι φετινής σοδειάς και 1 χρόνο αν το λάδι μας είναι φρέσκο. Φυλάσσεται σε σκιερό και δροσερό μέρος αλλά ποτέ στο ψυγείο. 
Προσοχή: 
1) Το βαλσαμόλαδο δεν λαμβάνεται εφ’ όρου ζωής , αλλά κατά διαστήματα και όποτε κρίνεται ότι χρειάζεται κάποιος να ακολουθήσει αγωγή με αυτό
2)  Άτομα με καρδιολογικά προβλήματα ή υπέρταση να συμβουλεύονται το γιατρό τους, πριν προχωρήσουν στη λήψη του βαλσαμόλαδου
3)  Δε συνίσταται η χρήση του σε παιδιά κάτω των 12 ετών
4) Να διατηρείται αποκλειστικά σε σκουρόχρωμο δοχείο
Άνθη

Μάζεμα ανθού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου