Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Τα οικονομικά της Ελευθέρας Πολιτείας Ικαρίας

(Ιστορικό Αρχείο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας. Φάκελλος Ικαρίας 1912, Β/53)

Λάμπρος Κορομηλάς
Μέσα στα Αρχεία του Υπουργείου των Εξωτερικών, βρίσκονται τρεις προϋπολογισμοί της Ελευθέρας Πολιτείας της Ικαρίας. Ο ένας προσωρινός κι ο άλλος οριστικός, με τις σχετικές σημειώσεις και επεξηγήσεις, από 2 Οκτωβρίου 1912, υπογραμμένοι στην Αθήνα από τον επιτετραμμένο της Ικαριακής Πολιτείας Χαράλαμπο Παμφίλη δικηγόρο όπως υπογράφει, γραμμένοι αλλά και συνταγμένοι όπως φαίνεται βασικά από τον ίδιο, πιο προσεγμένοι στα έσοδα κι έξοδα τους και πιο απλοί. 
Κι ο άλλος, ο οριστικός προϋπολογισμός της Ελευθέρας Πολιτείας της Ικαρίας το 1913. Γραμμένος αυτός από τον Σχολάρχη Γεώργιο Λομβαρδά, Γραμματέα της Πολιτείας, υπογεγραμμένος από τον Πρόεδρο της Δ. Επιτροπής Ιωάννη Μαλαχία στις 30 Οκτωβρίου 1912. Κι ο οποίος στάλθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών για την έγκρισή του. 
Μόνιμο αίτημα προς το Υπουργείο ήτο η αποστολή λογιστή για τα οικονομικά της Πολιτείας. Στα έσοδα αναφέρεται " κτηματικός, ήτοι φόρος Μακτούς δρχ 6000". Ο φόρος Μακτού (κατ΄ αποκοπή) ήτο φόρος μια φορά το χρόνο σε δύο δόσεις για όλους και για όλα στην προηγούμενη εποχή των προνομίων. Προβλέπει έξοδα Πρωτοδικείου και Εφετείου. Ο τότε υπουργός των Εξωτερικών Λάμπρος Κορομηλάς (1856 - 1923) γράφει πως δεν χρειάζεται ούτε μόνιμη χωροφυλακή, αλλά μικρός μόνο αριθμός για την αστυνόμευση. Και για την άμυνα να επιστρατεύονται οι άνδρες για λίγες μέρες κάθε μήνα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μόνιμη φρουρά χωρίς διαρκή επιστράτευση και οικονομική αναστάτωση. 
Ο προϋπολογισμός είναι κοινωνικός και γι΄ αυτό ελλειμματικός. Αν και η  συντήρηση της Πολιτείας επέβαλε έξοδα αναγκαία πέρα από αυτά τα λογικά που συστήνει το Υπουργείο, που δεν μπορούσαν να τα καλύψουν τα έσοδά του.
Εκείνο που πρέπει να τονιστεί και να επαινεθεί είναι τα έξοδα παιδείας, σπόρος που έπεσε σε γόνιμη γη κι άφησε παντοτινούς καρπούς. Είναι η εποχή που στην Ελλάδα ο εισαγωγικός μισθός του Δημοσίου υπαλλήλου, ήτο το μήνα ενενήντα δραχμές και στην Ικαρία το κρέας είχε τρεις δραχμές η οκά. Δεν θα πω άλλα σχόλια σας παραδίνουμε τρεις προϋπολογισμούς ολόκληρους στη σειρά


(ο προϋπολογισμός βρίσκεται στο τεύχος 28 Ικαριακά)
σελίδα 1 

σελίδα 2 




σελίδα 3 
σελίδα 4 


σελίδα 5 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου