Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Γιάννης Τσαρνάς

Γιάννης Τσαρνάς
Ο γυμνασιάρχης Γιάννης Τσαρνάς, γιος του καπετάν Δημήτρη Τσαρνά, ήταν ένας από τους πιο αγαπητούς δασκάλους που πέρασαν από το Γυμνάσιο Ικαρίας. Ο ίδιος αποφοίτησε από αυτό το Γυμνάσιο και δίδαξε για πολλά χρόνια σαν καθηγητής και αργότερα σαν γυμνασιάρχης. Ο Γιάννης Τσαρνάς ξεχώριζε από τους συναδέλφους του για την ανθρωπιά του. Αγαπούσε και βοηθούσε οικονομικά τα φτωχά παιδιά της βόρειας Ικαρίας, αναθέτοντάς τους δουλειές που δεν του ήταν απαραίτητες. Τα προστάτευε, περιπολούσαν τη νύχτα μαζί με άλλους καθηγητές κυρίως Ικαριώτες στα σπίτια των μαθητών για να δούνε αν διαβάζουν. 
Ο Γιάννης Τσαρνάς έλαμψε ο πατριωτισμός του στην
Γυμνάσιο Αγίου
Κηρύκου Ικαρίας 1954
περίοδο του εμφυλίου πολέμου. Όλοι οι καθηγητές προστάτεψαν τους μαθητές τους, τόσο από τους ξένους κατακτητές όσο και από τους χωροφύλακες κατά την περίοδο του εμφυλίου. Συγκεκριμένα ο Γιάννης Τσαρνάς, γυμνασιάρχης εκείνη την περίοδο, έσωσε μαθητές του από τη σύλληψη, φυγαδεύοντας τους από τα παράθυρα της πίσω πλευράς του Γυμνασίου. 
Ο Γιάννης Τσαρνάς ήταν συνεργάτης του περιοδικού {Ικαριακά}, εκεί δημοσίευε σπουδαία άρθρα για τα ικαριώτικα καράβια, για την παιδεία στα χρόνια της τουρκοκρατίας και για θέματα παράδοσης. Έγραψε ένα βιβλίο { Ο λαός ως παιδαγωγός} και δόξασε την Ελλάδα γιατί ήταν στην γενιά της ηρωικής ΕΑΜ

(απόσπασμα κειμένου από το βιβλίο Μορφές της Ικαρίας και της Παράδοσης του Φίλιππα Μαυρογιώργη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου